unde cerebrale
​
Cum ştiţi dacă funcţionează creierul? Ce face şi cum măsuraţi activitatea acestuia? Echipamentul pentru cap din partea dreaptă care arată ca şi cum ar fi un produs SF măsoară activitatea electrică din creier. Aceste unde electrice se numesc unde cerebrale.
Atunci când neuronii transmit un semnal, utilizează curenÅ£ii electrici pentru a transmite mesaje altor neuroni din apropiere. Doar unul sau doi neuroni care semnalează o schimbare prea mică pentru a fi observată. Atunci când un grup foarte mare de neuroni semnalează în acelaÅŸi timp, aceste semnale pot fi înregistrate ÅŸi măsurate cu ajutorul unor instrumente speciale.
Măsurarea activităţii electrice din creier este efectuată, de obicei, cu ajutorul electrozilor. Electrozii sunt dispozitive ce pot înregistra modificările electrice în timp. AceÅŸtia sunt prinÅŸi la suprafaÅ£a pielii în anumite locuri în jurul capului. Înregistrările activităţii undelor cerebrale arată ca niÅŸte valuri. Acestea sunt denumite electroencefalograme, sau prescurtat EEG.
Măsurarea activităţii creierului poate fi un instrument foarte util în cazul studiilor ÅŸtiinÅ£ifice. Acestea pot fi utilizate ÅŸi pentru a ajuta la identificarea tulburărilor de somn ÅŸi a altor afecÅ£iuni medicale legate de creier.
​
​
​
Prima electroencefalogramă umană a fost înregistrată în anul 1824, de Hans Berger.