unde cerebrale

Cum ştiţi dacă funcţionează creierul? Ce face şi cum măsuraţi activitatea acestuia? Echipamentul pentru cap din partea dreaptă care arată ca şi cum ar fi un produs SF măsoară activitatea electrică din creier. Aceste unde electrice se numesc unde cerebrale.

Atunci când neuronii transmit un semnal, utilizează curenţii electrici pentru a transmite mesaje altor neuroni din apropiere. Doar unul sau doi neuroni care semnalează o schimbare prea mică pentru a fi observată. Atunci când un grup foarte mare de neuroni semnalează în acelaşi timp, aceste semnale pot fi înregistrate şi măsurate cu ajutorul unor instrumente speciale.

EEG_cap.jpg

Măsurarea activităţii electrice din creier este efectuată, de obicei, cu ajutorul electrozilor. Electrozii sunt dispozitive ce pot înregistra modificările electrice în timp. Aceştia sunt prinşi la suprafaţa pielii în anumite locuri în jurul capului. Înregistrările activităţii undelor cerebrale arată ca nişte valuri. Acestea sunt denumite electroencefalograme, sau prescurtat EEG.

Măsurarea activităţii creierului poate fi un instrument foarte util în cazul studiilor ştiinţifice. Acestea pot fi utilizate şi pentru a ajuta la identificarea tulburărilor de somn şi a altor afecţiuni medicale legate de creier.

 

Prima electroencefalogramă umană a fost înregistrată în anul 1824, de Hans Berger.

first_eeg.jpg