Alcătuire:
Creierul este format din trei părți principale: anterioară, medie și posterioară.
Encefalul cuprinde:
-trunchiul cerebral - aici își au originea 10 din cei 12 nervi cranieni, este sediul unor reflexe somatice și vegetative.
-cerebelul - extirparea sa generează astenie, astazie și atonie, care sunt atenuate ulterior prin compensare corticală.
-diencefalul - cuprinde talamusul, metatalamusul, subtalamusul, epitalamusul si hipotalamusul
emisferele cerebrale - prezintă cea mai mare parte a sistemului nervos central.
Scoarţa cerebrală: Partea exterioară încreţită a creierului este cea mai mare parte a acestuia. Tot aici se produce şi gândirea noastră. Aceasta este utilizată pentru a citi această poveste şi la matematică sau la rezolvarea temelor date de profesori. Este şi partea din creier ce vă controlează muşchii voluntari. Aceştia sunt muşchii utilizaţi la apăsarea unui buton de mouse, mers pe bicicletă, alergarea într-o cursă sau lovirea unei mingi.
Vă folosiţi partea stângă sau dreaptă a creierului?
Anumiţi cercetători consideră că partea dreaptă şi stângă a scoarţei cerebrale sunt specializate în diferite activităţi. Partea dreaptă este responsabilă de lucrurile abstracte, cum sunt culorile, formele şi muzica. Partea stângă se ocupă de matematică şi vorbire şi este partea analitică. Se ştie şi că partea dreaptă a creierului dvs. controlează partea stângă a corpului şi partea stângă a creierului controlează partea dreaptă.
Activităţile principale: integrarea senzorială, gândirea, mişcările voluntare, limbajul, gândirea, percepţia.
Cerebelul: în partea din spate a creierului, cerebelul vă ajută să faceți mișcări netede și coordonate. Mergând, alergând, scriind. . . fără cerebel, mișcarea nu s-ar întâmpla corect.
Funcţia principală: mişcarea corecta
.
Talamus: Având în vedere activitatea care are loc în creier, trebuie să existe o staţie de comutare, iar aceasta este funcţia talamusului. Această parte din creier preia informaţia care vine de la corp şi o transmite la scoarţa cerebrală. Scoarţa cerebrală trimite şi ea mesaje către talamus, care transmite apoi informaţia altor zone din creier şi măduva spinării.
Principalele funcţii: integrarea senzorială, integrarea motorie, somnul, cunoştinţa.
Hipocamp: Situat adânc în creierul vostru, hipocampul lucrează împreună cu scoarţa cerebrală pentru a crea amintiri. De la acum cinci minute până la acum cinci ani, hipocampul vă ajută să vă amintiţi tot ce s-a întâmplat în viaţa voastră. Hipocampul vă ajută să vă amintiţi şi cum să navigaţi, să vă deplasaţi în mediu în funcţie de cum v-aţi deplasat în trecut.
Funcţia principală: crearea amintirilor
Hipotalamus: În casa voastră există un termostat. Acesta este butonul de pe perete pe care-l puteţi învârti pentru a încălzi sau răci camera. Hipotalamusul este termostatul corpului vostru. Atunci când vă este cald, acesta transmite semnale pentru ca pielea voastră să transpire. Dacă vă este frig, vă face să aveţi frisoane şi piele de găină.
Principalele funcţii: temperatura corpului, emoţiile, foamea, setea, ritmurile circadiene
Corpul calos: Corpul calos conectează partea dreaptă a creierului cu partea stângă. Acesta lasă cele două părţi ale creierului să comunice între ele.
Principala funcţie: conectarea emisferei stângi cu emisfera dreaptă a creierului
Glanda pituitară: Această mică parte a creierului este de mărimea unui bob de mazăre. Este cea mai mică parte a creierului şi una care controlează când şi cât de repede creştem. Aceasta eliberează hormoni speciali care vă ajută să creşteţi. Lucrează şi la pubertate.
Şi staţi aşa, că mai este ceva...
Glanda pituitară utilizează hormoni şi pentru a controla cât de mult zahăr şi apă se află în corpul vostru. Este şi una dintre zonele care controlează metabolismul corpului. Aceasta ajută la controlul digestiei alimentelor, respiraţia şi deplasarea corpului. Fără un control strict al metabolismului corpului nu ar fi posibil să rămânem în viaţă.
Funcţia principală: controlul hormonilor
Trunchiul cerebral: Trunchiul cerebral reuneşte trei zone din creier. Aceste părţi sunt bulbul rahidian, puntea lui Varolio şi mezencefalul. Trunchiul cerebral este situat sub cerebel şi conectează creierul de măduva spinării. Acesta face să funcţioneze toţi muşchii involuntari. Aceştia sunt muşchii pe care nu-l controlaţi în mod conştient, cum sunt muşchii care vă fac inima să bată. Împreună, aceste trei părţi ale creierului ne menţin în viaţă controlându-ne respiraţia, digestia şi circulaţia sanguină.
Principalele funcţii: respiraţia, frecvența cardiacă, tensiunea
Măduva spinării: Aceasta este principala magistrală informaţională. Toate informaţiile din diferite părţi ale corpului se mişcă de la şi către creier prin intermediul măduvei spinării. Aceasta este conectată la creier prin trunchiul cerebral. Este protejată de oasele vertebrale, care formează coloana vertebrală.
Funcţia principală: transmiterea mesajelor de la creier în restul corpului.